Werken vanuit talent is egoloos

Ik moet iets kwijt over talent.
Ik spreek veel mensen die op zoek zijn.
Op zoek naar ‘wie ben ik’, wat is mijn talent?
Op zoek naar de weg van succes.
Op zoek naar dé studie met een goed betaalde (bij)baan.
Goed klinkende functietitels en volop mogelijkheden om de treden van de succesladder naar hartelust te kunnen bewandelen.

Ik vraag dan meteen ‘is dat jouw definitie van succes?’ En meteen is daar bij de ander ook de vertwijfeling. Want ‘iedereen doet of wil dat toch?’
Het is een misvatting dat je talent alleen maar werkt als je eindelijk je droombaan hebt gevonden. Het is een misvatting dat werken vanuit je talent je status geeft. Zoals het ook een misvatting is dat de uitgifte van je talent stopt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

We zijn allemaal geboren met een natuurlijk talent. Dat is prachtig. Jouw talent is altijd op zoek naar een afnemer, zoekt altijd naar een manier om ‘het’ uit te geven. Dat gaat een leven lang door, in welke omstandigheid dan ook.

Werken vanuit talent is egoloos. Talent gaat over eigenheid, niet over ego. Het doet er niet zozeer toe wát je doet, maar hóe je het doet. Als voorbeeld: mijn bezielertalent werkt volop als ik aan het schoonmaken of opruimen ben. Dat doe ik toegewijd en ik maak het mooier dan het was. Daar kan ik mezelf helemaal in verliezen, dus het is ook oppassen geblazen. Want dat is een valkuil; gieteren of eindeloos uitgeven van je talent. Het is een kwestie van ‘je ding doen’ en niet meer dan dat. En ook om iedere keer jezelf af te vragen ‘wat heb ik nu te geven?, hoe ga ik het nu aanpakken?’ Als je werkt vanuit je talent ga je niet op de routine, er zit iedere keer een vernieuwingsimpuls in. Je kunt doodop raken van werken vanuit je talent als je niet alert blijft!

Ik begrijp het verlangen goed rondom ‘weten waar jij van bent’. Graag help ik om daar meer zicht op te krijgen. Maar dan wel met antwoord op mijn vraag ‘wat doe je in de tussentijd?’ Wachten tot dé droombaan of dé studie ineens voorbij komt? Of steek je je handen uit de mouwen? Want dáár ben ik op uit. Dat jij je bed uit komt met de intentie om er iedere dag wat van te maken.
Ik denk oprecht dat je beter af bent als je werkt, een ritme hebt, contacten hebt buiten de intieme privésfeer. Voor de goede orde; met werk bedoel ik alle taken of klussen. Betaald of onbetaald.
Het gaat er volgens mij om dat je van betekenis bent voor anderen en je leefomgeving. Door egoloos te geven vanuit je talent. Dat is volgens mij de essentie van leven.