Talentvraag: Wat is talent?

We hebben het vaak over ’talent’ bij de Droom van Zwolle. Wij stellen het centraal in onze ontwikkeltrajecten. Er zijn verschillende manieren waarop je naar het begrip ’talent’ kunt kijken. Sommigen vinden talent ‘doen waar je goed in bent’. Anderen denken dat als je hard leert en genoeg ervaart, je talent voor iets ontwikkelt.

Voor mij betekent talent: de gave die jij van nature in je hebt. Iets wat al in je zat toen je geboren werd. Als je vanuit je talent bezig bent, gaan de dingen moeiteloos. Je hoeft er bijna niet over na te denken. Wanneer je dát ervaart ben je heel dicht bij je talent.

Bij jonge kinderen kun je dit heel goed zien. Ze gaan als vanzelf dingen doen die bij ze passen. Ze worden op natuurlijke wijze tot iets aangetrokken. Hun talent wordt nog niet geblokkeerd door beperkende gedachten. Door je alsmaar aan te passen aan de verwachtingen van anderen (je omgeving, school, werk) kun je jouw natuurlijke gave uit het oog verliezen. Het is de kunst om contact te houden of weer te maken met het kind in jezelf.

Daarom is mijn tip: stel jezelf weer eens voor hoe je was als kind. Wat deed je graag? Waar was je graag? Met wie? Wat dacht je voordat je in slaap viel? En als je net wakker werd? Probeer het maar. Ga weer eens de dingen doen die je als kind graag deed. En kijk wat het met je doet. Misschien laat jouw ware talent zich in deze oefening weer zien. Ik wens je heel veel plezier!

Warme groet,

Bernadet