Ruimte maken!

Ik ben opgegroeid op een boerderij. Een basis met waardevolle lessen, al was ik mij daar toen niet van bewust. We leefden met het ritme van de natuur. Met de wisseling van de seizoenen. En ieder wisseling van de seizoenen bracht andere activiteiten met zich mee, waaronder de grote schoonmaak in het voorjaar. Een enorme klus, waarbij je dacht “waar moeten we beginnen?” En “hoe komt dit ooit af?!” Mijn moeder zei altijd “eerst ruimte maken”.

Voordat je begon met het schoonmaken of opruimen en herschikken van een grote schuur, moest er eerst een stuk vrij gemaakt worden. Dan kon je schoonmaken en de lege ruimte bewust opnieuw inrichten met de zaken die je wilde behouden. Wat je niet meer nodig had zette je niet meer terug. Alles werd gesorteerd en kreeg bewust een nieuwe plek. Oud ijzer werd verkocht en papier en hout verbrand.

Ik denk dat ik op de boerderij heb geleerd om niet bij de pakken neer te zitten als ik helemaal in de troep zit. Ik weet hoe ik het moet aanpakken. Ik heb vertrouwen dat als ik begin en doorzet, het leidt tot een prettige plek en een tevreden gevoel. Die aanpak is niet alleen van waarde voor een vieze rommelige plek in huis. Ik gebruik het ook als ik een vol hoofd heb.

Het lukt me niet om een vol hoofd op te ruimen door gedachtes te verschuiven. Piekeren leidt nergens toe. Als ik mij daarop betrap is het tijd om “ruimte te maken”. Ik doe dat door bijvoorbeeld alles op te schrijven waar ik over zit na te denken, door met iemand te delen waar ik over pieker, een lange wandeling in de natuur te maken, mijn gedachtes onder de loupe te nemen in een van de vele spirituele oefeningen die ik in de afgelopen jaren heb geleerd. Als ik er op die manier niet uitkom, roep ik de hulp van een coach in of volg ik een training. Soms heb je andere spiegels nodig om je ergens bewust van te worden en ruimte te kunnen maken. Als er ruimte is, kan ik weer mogelijkheden zien. Weet ik mijn volgende stap. Neem ik een besluit hoe verder en wat laat ik los. Als ik dit proces doorlopen heb kan ik weer een tijdje verder. Tot de volgende (grote) schoonmaak. Mijn remedie voor een vol hoofd:

  • Ruimte maken
  • Beslis
  • Doe het en laat los