Onzekerheid wegstoppen of omarmen?

Mijn werkzame leven begon in 1987 op een advocatenkantoor in Arnhem. Ik was 24 jaar en onzeker. Ik droeg mantelpakjes en een bril. Ik had geen grote oogafwijking, maar met bril zag ik er, vond ik, toch een stuk serieuzer en intelligenter uit. Aan de vaak veel oudere cliënten stelde ik me met een stevige handdruk met een stukje extra afstand voor als “mevrouw Te Velthuis”.

Zonder parate kennis, zonder praktijkervaring, moest ik het hebben van mijn inzet. Die was volop aanwezig. Ik stortte me op iedere zaak, vroeg aan alle advocaten op het kantoor om raad, werkte tot in de late uurtjes. Ik ging door het vuur voor mijn cliënten, nam hen de zaak uit handen en ging vol voor hun standpunt en belangen.

In de loop der jaren verschoof mijn onzekerheid. Door de ervaring en de professionele groei werd ik zelfverzekerder. Maar toch…

Ook al waren cliënten heel tevreden met mij. Ook al waren mijn kantoorgenoten blij met mij. Ook al was ik ondertussen als eerste vrouwelijke maat toegetreden tot de maatschap. Zelf bleef ik diep van binnen onzeker. Doe ik het wel goed. Kan ik het wel. Kunnen anderen het niet veel beter? Wanneer prikt iemand door de ballon?

Zo rond mijn veertigste kwam ik op een pad van persoonlijke groei en ontwikkeling. Pas toen heb ik van binnenuit ontdekt wie ik ben, dat mijn ervaringen voortkomen uit onderliggende overtuigingen over hoe ik zou moeten zijn en dat ik mijn eigen maatstaf ben en mag zijn. Sindsdien voel ik van binnenuit het vertrouwen dat ik zelf richting kan geven. Iets waar ik altijd op kan terugvallen.

Dat wil trouwens niet zeggen dat ik geen onzekerheid meer voel. Zeker wel. Die voel ik iedere dag. Het verschil is dat ik er anders mee omga. Ik probeer me er bewust van te zijn. Ik probeer me er niet door te laten leiden. Iedere keer dat ik me er bewust van ben en het toch doe, groei ik in zelfvertrouwen.

Onzekerheid wegstoppen zoals mevrouw Te Velthuis dat deed in het begin van haar werkzame leven zette me vast. Onzekerheid onderzoeken en leren zien als mogelijkheid tot verdere persoonlijke ontwikkeling heeft me veel gebracht!