“Je krijgt scherp wat je te doen hebt”
Inèz van der Voet – Eigenaar Ineziatief

Vorig jaar deed ik mee aan de derde editie van het Xperiment. Een programma van Droom van Zwolle waarbij je de zoektocht aangaat naar je unieke talent…. Om eerlijk te zijn wist ik niet precies wat ik ervan moest denken. Want om nou te zeggen dat ik écht ontevreden was over mijn werk. Als ondernemer geniet ik van mijn vrijheid en de mogelijkheid om me creatief te kunnen uitleven. Wat dat betreft had ik het gevoel best op het goede pad te zitten. En toch trok het programma mij aan. Want hoe kon het nou dat ik soms zo enorm moe werd van het werk? En waarom had ik nou zo’n ‘is-dit-écht-waar-ik-mee-bezig-wil-zijn’-gevoel?

In het Xperiment leer je onder andere kijken naar de balans tussen Ik, Wij en Het. Je eigen leven, jouw leven in relatie tot anderen en je leven als werknemer/ondernemer. Elk aspect heeft fijne en minder fijne kanten. En soms kun je jezelf verliezen in één aspect of één kant. En soms verandert ook gewoon de hele balans tussen die drie.

Zo kwam ik erachter dat mijn persoonlijke prioriteiten behoorlijk verschoven zijn sinds ik moeder ben. Om me los te kunnen maken van mijn belangrijkste taak in het leven (mijn prachtige kind opvoeden!) moet mijn werk me diepe voldoening geven. Het moet ergens over gaan voor mij. En juist dat gevoel was er soms niet. Ik was op dat moment veel met processen bezig. Mensen aan het werk houden, projecten managen, financiën regelen…

Inhoudelijk zat ik aardig op de goede weg. Ik heb tot mijn grote geluk altijd opdrachten die zinvol zijn. Mijn energie bleek weg te glippen door wát ik aan het doen was. Een echte eye-opener vond ik dat je talent niet is waar je goed in bent, maar dat het is waar je als vanzelfsprekend naartoe trekt. Want daar ben je waarschijnlijk het allerbeste in! Dus al kan ik goed structureren, managen en regisseren, het is niet de reden dat ik onderneem. Ik word gelukkiger van inspireren, inhoud geven, duiden en creëren. Daar komt bij dat ‘purpose’ voor mij onlosmakelijk verbonden is met werk. Als communicatie-/contentstrateeg kun je je druk maken over ‘meer zakken chips verkopen’, maar dat werkt niet voor mij als mens. Mijn energie gaat stromen van maatschappelijk zinvolle opdrachten.

Wat ik óók ontdekte was dat ik meer wil doen met wat ik ‘de andere kant van communicatie’ noem. Als moeder kan ik (maatschappelijke) impact van media niet negeren. Vanuit die rol vraag ik me bezorgd af wat media met kinderen doen. En ik heb sterk het gevoel dat ik hierin iets te doen heb. Daarom ben ik naast mijn bedrijf gestart met een opleiding tot Mediacoach. Ik doe dit jaar examen zonder te weten wat ik daar nog precies mee ga doen. In eerste instantie zie ik het vooral als een verrijking. Het is een keuze uit mijn hart. Daarom durf ik erop te vertrouwen dat vanzelf antwoord komt op de vraag: wordt dit misschien een nieuw carrièrespoor? Maar nu nog niet! Ik ben dolgelukkig met de weg die ik met Ineziatief bewandel. Bovendien fluistert een geruststellend stemmetje in mijn hoofd dat beide wegen misschien weleens heel mooi bij elkaar kunnen komen.

Ik kan iedereen een talentprogramma bij Droom van Zwolle aanbevelen. Je bewandelt écht je persoonlijke pad. En tegelijkertijd leer je enorm veel van wat anderen delen. Wat ik als ondernemer de grootste opbrengst vind, is dat je je niet meer zo laat afleiden door losse prikkels en meningen van anderen. Je leert gewoon gáán op jouw route!

Inèz van der Voet