Jongeren ‘Vol in hun kracht aan het werk’

Afgelopen zomer hebben Bernadet (Haveman) en Lotte (van Hal) het jongerenproject “Vol in je kracht aan het werk” afgerond. Het project is in 2019 gestart met steun van Provincie Overijssel, Droompartners en Droomvrienden. Uit ons professionele netwerk hebben we enthousiaste buddy’s uit diverse sectoren weten te betrekken bij de ontwikkeling van de jongeren. Wij zijn dankbaar voor alle steun en hulp die wij hebben ontvangen!

Kijken naar ‘wat kan wel?’
We kijken terug op een geweldige leerzame tijd. Met en voor de jongeren. Het maakt ons blij en trots dat we de jongeren duurzaam verder hebben kunnen helpen op hun weg naar/in de arbeidsmarkt. Ondanks de onvoorziene omstandigheden is het gelukt om iedere keer weer oplossingen te vinden. Het was ook een mooie uitdaging om steeds te kijken naar ‘wat kan wel?’ en buiten de gebaande paden te gaan vanuit een vastberadenheid om de jongeren niet te laten zitten.
De doorlooptijd en de omvang van het project was dus fors groter dan we vooraf hadden ingeschat. Dit heeft niet alleen te maken met de pandemie die in maart 2020 uitbrak waardoor we over moesten gaan op 1-op-1 begeleiding, er was ook niet voorziene problematiek bij een aantal jongeren, we hebben te maken gehad met lange wachttijden bij verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. Wij hebben ervoor gekozen om deze jongeren lang(er) in coaching te houden om te voorkomen dat ze helemaal vast zouden lopen.

Wat hebben we bereikt?

  • De jongeren hebben zichzelf beter leren kennen. Ze zien de uniciteit en de waarde van hun talent. Ze weten hardnekkige patronen te benoemen en wat ze er zelf aan kunnen doen om dit te doorbreken. Ze hebben voeling gekregen met hun waarde, zijn wendbaarder en kunnen met meer zelfvertrouwen de wereld tegemoet treden.
    Vanuit het perspectief ‘je bent een talent’ kunnen de jongeren over de schutting kijken; ze weten dat de keuze voor een studie of een baan niet het eindstation is. Door iedere keer weer terug te gaan naar de kern van wie ze zijn kunnen ze beter omgaan met veranderingen en kunnen ze nieuwe inzichten over wat ze te doen hebben integreren in hun leven.
  • Het belang van het aanbrengen van een dagritme en een weekplanning en weekritme is door alle jongeren herkend en erkend. Hier hebben we natuurlijk flink mee kunnen oefenen tijdens onze meerdaagse trajecten op Schiermonnikoog. Maar ook daarna in de 1-op-1 begeleiding. We hechten belang aan het nakomen van afspraken, op tijd komen en zelf plannen. We hanteren een ‘streng regime’ als het gaat om zorgdragen voor een zinvolle invulling van de week. 5 x 6 uur werken (aan zichzelf) is 30 uur aan de bak… Eerlijk is eerlijk, daar zat weleens weerstand op, maar uiteindelijk is het een belangrijke sleutel gebleken in het doorbreken van (ongezonde) patronen en somberheid.
  • Het bewustzijn is vergroot over eerlijke voeding, verantwoord boodschappen doen, (het bereiden van) gezonde maaltijden en het sociale aspect van samen koken en eten.
  • Er is bewustzijn ontstaan over het op orde brengen van financiën, hoe om te gaan met studiegeldleningen, de kosten van levensonderhoud en hier verantwoordelijkheid in dragen, het belang van sparen voor onvoorziene situaties.
  • Er zijn stappen gezet in volwassenwording, zelfstandig wonen, het opbouwen van een (nieuw) sociaal netwerk en initiatieven nemen.
  • Verslavingsproblematiek is bij de kop gepakt. Enerzijds door het aanbrengen van focus en een dag- en weekritme. Anderzijds door vastberadenheid van de jongeren zelf vanuit het bewustzijn dat ze zelf aan het roer staan van hun leven, dat ze zelf verantwoordelijk zijn en zelf keuzes hebben te maken.
  • Bijna alle jongeren hebben aansluitend een duurzame en toekomstgerichte invulling kunnen geven aan hun (school)loopbaan. Er zijn nieuwe banen gevonden of het werk is bewust voortgezet. Sectoren waarin gewerkt wordt: sales, administratie, dienstverlening, sociaal werk, horeca. Veel jongeren voelden ervoor om (daarnaast) een gerichte opleiding te volgen (MBO, HBO, Universiteit). Studierichtingen in: zorg, dienstverlening, communicatie, marketing, design, onderwijs, transport, duurzaamheid.
    Een paar jongeren heeft specifieke begeleiding gekregen i.v.m. langdurige problematiek. Vooralsnog kunnen zij niet naar school of aan het werk. Zij hebben wel het gehele traject doorlopen en helder gekregen welke (vervolg)opleiding ze willen gaan starten en in welke branche ze in de toekomst aan de slag willen gaan.

Wat zien wij voor ons?
Wij zien ernaar uit om ook in het komende jaar weer met jongeren aan de slag te gaan. Wil je ons daarbij helpen laat dan van je horen. Wij staan open voor nieuwe samenwerkingen, in en buiten het onderwijs. Wil je Jongeren On Track financieel ondersteunen? Heel fijn!! Het is een groot knelpunt bij jongeren en veel ouders van deze jongeren om de kosten van begeleiding zelf te kunnen dragen.

Gelukkig is er inmiddels in onze samenleving een toenemend besef van eenzaamheid, somberheid en depressieve gedachten onder jongeren. Wij hopen van ganser harte dat wij met elkaar kordate en effectieve begeleiding weten te organiseren. Dat we oplossingen vinden om lange wachttijden terug te brengen bij specifieke zorgvragen. Maar bovenal dat we het normaal gaan vinden om jonge mensen te begeleiden bij het ontwikkelen van zichzelf zodat ze wendbaar en bewust het leven kunnen vormgeven. Waarbij een (studie)loopbaan aansluit bij wie ze in wezen zijn en die invulling geeft aan een zinvol bestaan.

We verwijzen je graag naar via deze link naar een aantal testimonials die wij online mochten plaatsen.