Bernadet Haveman

Je bent zelf de sleutel tot verandering

Bernadet Haveman – trainer, veranderkundige en oprichter/eigenaar Droom van Zwolle

Mensen zijn geen dubbeltjes. En ‘een kwartje worden’ is daarom al helemaal niet aan de orde. De optie om de waarde van mensen in gradaties uit te drukken bestaat niet in de wereld van Bernadet Haveman. ‘Iedereen is goud. Geen mens uitgezonderd’. Ze wilde als kind al laten zien dat ieder individu waardevol is. ‘Als je puur kijkt naar talent is ieder mens gelijk aan elkaar. Dat gaat voorbij achtergrond, kennis, leeftijd, ervaring, sekse. Ontroerend mooi vind ik dat.’

‘Door jou ben ik wat anders gaan doen’, dat kreeg Bernadet vaak te horen van mensen die ze destijds begeleidde als Arbo-adviseur. ‘Op een gegeven moment dacht ik: ‘dat is dus iets wat ik kan’. Ik voelde de behoefte om de werking van dat talent te onderzoeken. Wat doe ik dan precies? Èn, ik was nieuwsgierig: welke sleutels zorgen voor die verandering in mensen, die positieve ommekeer?’

Loopbaancoach

Ze volgde een tweejarige opleiding levensloop- en loopbaancounceling – ‘vanuit een verlangen naar een intensief loopbaantraject voor mijzelf’ – en daaropvolgend nog een driejarige studie Veranderkunde. ‘Wat ik daar ontdekte strookte met wat ik altijd al voelde; dat loopbaantesten je in een hokje plaatsen – ‘zo ben jij’ zeggen deze testen – in plaats van dat ze je aanmoedigen te luisteren naar wat er in jou leeft. Contact maken met je voelen en je eigenheid ontwikkelen is belangrijk. En in dat proces ben je zelf leidend. Je bent zelf de sleutel tot verandering.’

De werking van talent

Bernadet kreeg met de jaren meer inzicht in de werking van haar eigen talent. Ze ontdekte dat ze goed is in het geven van een boost aan mensen – ze schudt ze wakker – om vanuit hun talent en authenticiteit hun leven vorm te geven. ‘Zittend aan de rivier de Ganges in India viel me het juiste ‘talentwoord’ in. Ik ben een bezieler. Ik spoor mensen aan om bezieling te leggen in wat ze doen.’

Twee mensen, één droom

Tijdens haar opleiding zette ze ook de eerste stap voor de realisatie van haar droom: het luisteren naar een ingeving. ‘Ik maakte een schets van mijn droom. Een plek waar mensen kunnen zijn, ontmoeten en waar ruimte is voor persoonlijke groei.’ In 2009 kwamen Rini en Bernadet met elkaar in contact op een netwerkbijeenkomst. Rini bleek eenzelfde droom te koesteren als Bernadet. ‘Zo bijzonder was dat. Het was meteen helder dat dit de moeite waard was om uit te zoeken.’

Samen verkenden Rini en Bernadet de mogelijkheden. Ze ondervonden obstakels, hielden vol en gingen langzaam op pad om samen hun droom te verwezenlijken. ‘Ik heb geleerd dat je een droom altijd heel serieus moet nemen anders vervliegt het.’ In 2012 opende Droom van Zwolle haar deuren.

Alles doet ertoe

‘Mijn pad gaat over gelijkwaardigheid, bezieling en op eigen wijze invulling geven aan het leven. En wat ik heb geleerd van mijn pad tot nu toe is dat alle ervaringen die je onderweg opdoet ertoe doen. Je hebt ervaringen die heel pijnlijk zijn, teleurstellingen, geworstel. Je denkt soms dat je de verkeerde keus hebt gemaakt, maar dat heb je dus niet, want elke omweg draagt bij aan waar en wie je nu bent. En je kan iedere ervaring meenemen in wat je uiteindelijk teweeg wil brengen.

En wát ik teweeg wil brengen is mij helder. Mijn vergezicht is een gelijkwaardige samenleving waarin ieder mens van waarde is. Leven vanuit eigenheid en je talent is voor mij de route daarnaar toe; ik wil ieder mens aanmoedigen om dat te doen waarvoor ze in de wieg gelegd zijn.’

Met de Droom van Zwolle hebben Rini en Bernadet de ideale plek gecreëerd waar dit proces kan ontstaan. Door verhalen met elkaar uit te wisselen. Door met elkaar te groeien en ontwikkelen. En door de vraag aan elkaar te stellen: wat heb jij nodig om voluit tot bloei te komen? ‘In die zin klopt het zo waar ik nu sta. Dit is mijn pad. En ik vind het gaaf om zo bezield mijn werk te kunnen doen.’