“Concrete heldere doelen”
Ad van Berkel – Empowerment Businessdevelopment Team building

Terug naar de kern

Vorig jaar stopte ik met mijn baan bij Axxor B.V. en het traject Werken vanuit je Talent sloot aan bij mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Ik had eerder al een opleiding in persoonlijke ontwikkeling gedaan. Daardoor ben ik kritischer na gaan denken over het werk dat ik deed. Ik wilde nadenken en ontdekken: waar ben ik goed in, wat zoek ik eigenlijk in mijn werk? En dat is waar ik bij Werken vanuit je Talent mee aan de slag ben gegaan. Het meanderende van mezelf leren kennen in die eerdere opleiding, heb ik nu omgezet in concrete doelen. In de vier maanden die het traject duurde, heb ik de reis gemaakt terug naar de kern: wat wil ik wel, en wat wil ik niet? De zelfkennis die ik al had, heb ik weten om te zetten in concrete, heldere doelen.

Meer focus

Het traject was financieel best een investering, maar het was het waard. Het heeft mij erg geholpen om in beweging te blijven terwijl ik geen werk meer had. De continuïteit van dit traject gedurende vier maanden heeft me geholpen om door die periode heen te gaan. Om het oude af te ronden en tegelijk bezig te zijn met wat ik straks wil en waar ik naar op zoek ben. Ik heb nu veel meer focus en ik kan veel beter mijn verhaal vertellen.

Ik weet beter wat ik nodig heb

Ik merk al in sollicitaties dat ik veel concreter ben in wat ik wil en wat ik nodig heb. In plaats van dat ik mezelf wil verkopen denk ik: ik wil best voor jullie werken, maar ik wil graag weten hoe het werkt bij jullie, om te weten of het past bij wat ik nodig heb. Ik wil voorkomen dat ik ergens terecht kom waar ik misschien goed betaald word, maar mezelf eigenlijk voortdurend weggeef. Het voorkomt dat ik wat ondergeschikt raak in een situatie. Het gaat meer om balans in mijn werk tussen wat ik breng en wat ik ervoor terugkrijg: plezier, vertrouwen en openheid. Ik weet nu veel concreter wat ik te bieden heb, en wat dat waard is.

Bewaken van het vuur

Ik ben ingenieur en ik kan goed in modellen en cijfertjes denken. Maar tegelijk kan ik goed werken met mensen. Mijn talent is: ik ben een TerugGever. Ik ben er goed in om te zien wat er nodig is in een bepaalde situatie, bij mensen, teams, of het bedrijf, en ik kan dat bespreekbaar maken. Ik zie iets, hoor iets, neem dingen waar en kan dat vertalen en helder teruggeven. Dat creëert beweging. Ik maak mensen bewust van waar het om draait. Dat het gaat om wat echt belangrijk is in iemands leven. Ik heb het meest ingewikkelde werk gedaan en moeilijke dingen opgelost, maar de meeste mensen zullen mij herinneren om wat ik gedaan heb voor hen persoonlijk of voor hun team.

Ik werd regelmatig heel persoonlijk en direct bedankt door mensen. Ik heb me afgevraagd wat ik dan eigenlijk doe, en het blijkt dat het dus alles met TerugGever zijn te maken heeft. Observeren, zien wat er is, en wat er mist. Ik ben de bewaker van het vuur. Ondersteunend leiderschap in plaats van hiërarchisch leiderschap.

Mijn plek innemen

Mijn draak is de pakezel. Omdat ik vrij veel dingen goed kan en graag wil helpen, trek ik ook veel dingen naar me toe. Dat is echt mijn valkuil. Maar nu ik er bewuster van ben, probeer ik steeds meer de verantwoordelijkheid daar te laten waar die hoort. Mijn verlangen is om mijn plek in te nemen. Duidelijk nee zeggen tegen wat daar niet bij hoort of bij past is daar wezenlijk onderdeel van. Ik heb tijdens het traject erg geworsteld met het innemen van mijn plek, met hoe ik mezelf neer zou zetten. Uiteindelijk heb ik een stuk geschreven op LinkedIn waarin ik vertelde over mijn talent. Daar heb ik veel positieve reacties op gehad. Ik zou wel meer willen gaan schrijven over mijn observaties en ervaringen. Ik heb iets te vertellen, maar ik vind het moeilijk om dat daadwerkelijk te gaan doen, om die plek publiekelijk in te gaan nemen. Het eerste stuk op LinkedIn zetten was voor mij echt een overwinning: dit ben ik!

Mensen worden krachtiger als ze hun eigen waarde zien

Het programma Werken vanuit je Talent zit goed in elkaar. De methodiek sluit goed aan bij de stappen die je zet in de ontdekkingstocht naar je talent. Er zijn telkens mooie thema’s om mee te werken, en er is variatie tussen naar binnen keren en iets creatiefs doen. Het werken in een kleine groep helpt enorm. Ik zou het traject aan veel mensen aanraden, zeker ook binnen bedrijven. Als je niet op de goede plek zit, komt je talent niet goed tot zijn recht en jij dus ook niet. Ontdekken wat je talent is, en hoe je die het beste kunt inzetten, is grote winst. Je wordt veel krachtiger op het moment dat je beter van jezelf weet waar je goed in bent, je eigen waarde ziet en van daaruit gaat werken. En voor het bedrijf, je werkgever is dat ook pure winst.

De inzichten komen uit jezelf

Maar ook aan mensen die op een kruispunt in hun leven staan, en nadenken over wat ze de laatste vijftien of twintig jaar van hun werkende leven nog willen doen. Wordt het tijd om van baan te veranderen? Hoe kan ik nog het beste uit mijn leven halen? Misschien ben je bang voor verandering, maar waarom zou je bang zijn om te ontdekken wat er diep binnen in jou leeft? Het overkomt je niet, het is niet een beweging van buitenaf die je binnenste wereld omgooit, het is een beweging die je van binnenuit zelf inzet. Je blijft de regie houden, de inzichten komen uit jezelf. Dat betekent niet dat die inzichten altijd leuk zijn, maar het is wel de bedoeling dat het uiteindelijk dankzij die inzichten weer leuk wordt. Je hebt altijd zelf de keuze om al dan niet iets met je inzichten te doen.