“Ik was verrast over mijn talent”
Daniëlle van der Zee – Deltion College

Daniëlle van der Zee – Fledderus van Deltion College over Xperiment

Ik kende Rini en ze benaderde me voor deelname aan het Xperiment. Een collega van mij had het traject ook gevolgd en was er enthousiast over. Het was niet zo dat ik in mijn werk specifiek ergens tegenaan liep. Wel zag ik het als een verrijking om meer over mezelf en mijn omgang met anderen te weten te komen. Ik was benieuwd, wat is mijn Talent? Ik kon daar geen antwoord op geven.

Talent en tegenkracht

Mijn Talent is Sfeermaker. Ik leg graag verbindingen tussen mensen door sfeer te maken. Dat doe ik door mensen op hun gemak te stellen, vertrouwen te geven, interesse te tonen, mensen echt te zien. Als ik terugkijk zie ik dat ik mijn talent altijd al heb ingezet in mijn leven. Eerder deed ik dit onbewust. Nu ben ik me er meer en meer van bewust. 

Mijn tegenkracht, mijn draak, is perfectionisme. Gedurende het traject heb ik geleerd om dat wat meer los te laten. Het feit dat ik tijdens het traject in verwachting was, en vlak na de oogst moeder ben geworden heeft daarbij ook geholpen.

Het was best even spannend om in een groep te werken. Maar vanaf de start merk je dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit. We willen allemaal graag leren van en met elkaar. Het mooie is dat je iets kunt betekenen voor elkaar. Dat je elkaar kunt spiegelen, juist omdat je elkaar niet goed kent en daardoor minder bevooroordeeld bent.

Tijd om echt stil te staan

Wat ik heel waardevol vind aan het traject is dat je de tijd krijgt om echt stil te staan. Normaal ga je maar door, en word je geleefd door de waan van de dag. In het traject is er rust en tijd voor vragen als: “Wat vind ik nu echt belangrijk in mijn leven? Waar verlang ik naar?, Wat houdt me tegen? Wat is mijn Talent? Dat is heel waardevol. Ik bedenk me nu tijdens het interview ook dat ik zelf ook weer vaker -bijvoorbeeld in het Engelse Werk- stil zou willen staan. Maar het helpt natuurlijk niet dat ik nu net moeder ben, haha. 

Mijn Talent bewust inzetten

Ik herkende in eerste instantie mijn eigen Talent niet. Je eigen Talent is zo gewoon voor jezelf. Maar gedurende het traject merkte ik hoezeer het klopt! Het was een echte eye-opener voor mij. Ik realiseerde me dat ik als kind al bezig was met sfeer creëren. Als kleuter wilde ik de klas al gezellig maken met gordijnen en kaarsjes, en met de kinderen samen iets leuks doen. Thuis ontvang ik al een lange tijd mensen die het moeilijk hebben en eten we samen. Op mijn werk bij Deltion College draag ik bewust bij aan de sfeer in mijn team. In het Xperiment ging mijn project over het maken van verbinding tussen onderwijzend en ondersteunend personeel. Ik organiseer ontmoetingen tussen hen, zodat er meer contact ontstaat en we er over en weer achter komen dat we elkaar nodig hebben. 

Meer ontspanning en genieten

Voor mijzelf ontdekte ik dat ik verlangde naar meer ontspanning en genieten. Ik voel me heel snel verantwoordelijk voor anderen. Daardoor was ik alleen maar druk druk druk. Door bewust los te laten om me verantwoordelijkheid te voelen voor anderen, kan ik beter mijn grenzen voelen en aangeven. Nu geef ik mezelf de ruimte om ook rust te nemen en kan ik meer genieten. 

Ik zou het zeker aanraden om Xperiment te doen. Het is lastig uit te leggen wat er gebeurt tijdens het traject. Je moet het gewoon laten gebeuren. Maar als je meer inzicht krijgt in jezelf is dat een enorme verrijking.