“In de kleine dingen effect hebben”
Jan Kramer – Docent Menso Alting Zwolle

Jan Kramer – deelnemer Ontwikkeltraject Xperiment

Het leek Jan interessant om eens te onderzoeken wat nu eigenlijk zijn unieke talent is. “Ik deed gewoon mijn ding, maar eigenlijk zat ik voor mijn gevoel niet helemaal op mijn plek”. Een collega en adjunctdirecteur uit zijn organisatie, zelf ex-deelnemers aan het Xperiment, gaven de tip om ook deel te nemen.

Een beetje alsof je in een achtbaan stapt

Ik ging er heel onbevangen in, en het was natuurlijk wel spannend. Het is een beetje als in een achtbaan stappen. Je weet dat er een uitdaging in zit, maar je weet niet precies hoe steil je omhoog en hoe hard je naar beneden gaat.”

Het talent van Jan Kramer is “beïnvloeder”. “Ik dacht altijd dat als ik invloed wilde hebben, ik teamleider, directeur of voorzitter of iets dergelijks zou moeten zijn. Maar beïnvloeden hoeft niet in sturing, leiding en beleid te zitten. Het kan juist gaan om een intuïtie die je uitspreekt en die een reactie oproept of iemand raakt. Ik blijk wel vaker dingen goed aan te voelen en dat was ook precies wat er gebeurde tijdens een sessie van Xperiment. Het was mooi om te ontdekken dat je ook juist in de kleine dingen effect kunt hebben.”

Het effect van mijn talent

Jan bladert in zijn boekje met aantekeningen van het traject en vindt het verhaal: “In het begin van het traject had ik bij iemand de zin opgeschreven: ‘mag ik er zijn?’, zonder het met haar te delen. In de loop van het traject bleek dat dat precies haar vraag was. Bernadet vroeg me: “wat als je dat gelijk had uitgesproken? Had dat niet veel meer effect voor haar kunnen hebben?”

Toen hij dit voorval later benoemde in gesprek met zijn adjunct-directeur, nodigde hij hem uit om dat ook vaker te doen op het werk. “Ik ben daar voorzichtig mee, omdat je heus niet altijd juist zit. Maar toch let ik er nu op, en realiseer me dat je juist in die kleine dingen invloed kunt hebben op een ander. Het heeft me ook milder gemaakt naar mezelf toe, dat ik niet de top hoef te bereiken of ambitieus hoef te zijn. Ik kan in de omgeving waar ik leef, woon en werk gewoon van invloed zijn en mensen helpen.”

Het Xperiment aangaan en jezelf uitdagen

In het begin dacht Jan dat hij niet zoveel aan het traject had. “Ik heb theologie gestudeerd en dan moet je ook veel naar jezelf kijken, en houd je je ook bezig met dingen als zingeving, psychologie, management en pedagogiek. Ik heb ook meerdere trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik had het gevoel dat ik niet zoveel nieuwe dingen leerde, terwijl andere deelnemers dat wel hadden. Maar dit traject gaat verder dan alleen een stukje kennis. Het is juist het experiment aangaan en jezelf uitdagen om iets op te pakken wat je in beweging wilt zetten.”

“Uiteindelijk heeft het me wel veel opgeleverd, mede ook door het hele proces door te maken in de groep. Je kunt je spiegelen aan een ander, en elkaar beïnvloeden. Je hebt natuurlijk altijd de keuze wat je wel wilt delen en wat niet. Die vrijheid is er gewoon.”

De sessie over hoop in park Het Engelse Werk heeft hem erg geraakt. “Het regende, ik zat onder mijn paraplu, en daar begon bij mij een goed idee te ontstaan. Op dat moment brak de zon door en keek ik prachtig uit over de IJssel. Ik stond erbij stil dat, hoe slecht het ook met je gaat, of hoe slecht het ook met de wereld gaat, er altijd een sprankje hoop is. Uit een dode tak die op de grond ligt, komt altijd weer nieuw leven. Dat was erg mooi om bij stil te staan.”

Terug bij de kern

“Ik ga door met het proces waar ik in zit. Ik heb gelukkig mijn takenpakket kunnen herzien. Even geen randdingen meer, maar echt focussen op de inhoud van mijn werk en op het team. Dat geeft mij zelf ook rust om te herontdekken hoe ik daar plezier uit kan halen. Ik ben eigenlijk weer terug naar de basis, en weer in contact met de reden dat ik dit werk ben gaan doen. Terug bij de kern.“

“Ik hoop dat ik mezelf verder kan ontplooien en dat ik een plaats van hoop kan zijn voor een ander. Dat ik kan bijdragen dat mensen tot hun bestemming komen, dat ze hun talent mogen gebruiken. Dat zijn dingen die telkens weer terugkomen. Dat is ook de reden dat ik ben begonnen met het werk dat ik doe.”