Energie is vrijheid

Robert Colijn – adviseur mens, energie en ruimte bij e-Colijn

‘Ik accepteer het onuitlegbare, het wonderlijke systeem van algoritmes waaruit al het leven bestaat, maar het is mijn lust en mijn leven om dat te onderzoeken wat ik wel kan begrijpen.’

Als kind al was Robert Colijn een onderzoeker; een ‘begrijper’; een jongetje dat zich zelfs bewust was van het feit dat hij onderzocht zodat hij zijn inzichten met anderen kon delen. Zijn talent. ‘Ik wil weten. Ik ben een waarheidszoeker. Ik weet inmiddels dat waarheden niet constant zijn, maar zich ontwikkelen met elke keer weer een nieuw laagje waarheid. Wetenschappelijke kennis beslaat bijvoorbeeld maar een klein stukje van wat we kunnen weten, wetenschappelijk onderzoek gaat over het uitbreiden van dat weten.’

Richtingbepalend experiment

Als het om Robert zelf gaat, richt het willen weten zich op ‘het afpellen van laagjes naar de kern van wie je bent.’ ‘Ik heb bij Droom van Zwolle mee gedaan aan Het Xperiment en dat is voor mij zeer richtingbepalend geweest. Het Xperiment heeft mij een structurele basis geboden om me voor lange tijd intensief te richten op mijn persoonlijke ontwikkeling, op vragen als: ‘Wie ben ik in essentie?, Wat zijn mijn talenten? en Waarvoor wil ik mijn talent inzetten?’

Vrijheid

Het ‘uitbreken uit systemen’ zoals Robert het noemt, blijkt een rode draad in zijn leven. En dat is weer onlosmakelijk verbonden met zijn drang en talent om te onderzoeken, vragen te stellen en de zaken des levens vanaf een afstand bekijken. Want wat moet je als dat wat je ziet, of doorziet, strijdig is met jouw waarden en principes?

Op zijn 16e bijvoorbeeld schreef hij – zonder medeweten van zijn ouders – een brief aan de gereformeerde kerk waarin hij zich uitschreef. ‘Ik dacht, ik ga geen contributie betalen om in de hemel te komen, dat is mijn eigen verantwoordelijkheid.’
Toen hij als student Werktuigbouwkunde aan de HTS als enige van zijn klas in militaire dienst moest, schreef hij wederom een brief. Een van zeven kantjes aan het Ministerie van Defensie. ‘Ik werd erkend gewetensbezwaarde. Kern van mijn betoog was: ‘Ik maak ander leven niet kapot en zeker niet op commando en de inschatting van een ander want ik denk zelf na.’

‘Wat mij kenmerkt is een enorme behoefte aan vrijheid. En de mate waarin je jezelf toestaat om daarnaar te zoeken heeft te maken met de beperkingen die je jezelf oplegt. En die jouw omgeving aan je oplegt. Vrijheid betekent voor mij vrij zijn van angst. Dus het is ook altijd een kwestie van veiligheid. En de vraag is wanneer voel ik me veilig genoeg om weer een stap in vrijheid te maken?’

Energie

Robert houdt zich in de regio Zwolle bezig met het thema duurzame energie als zelfstandig adviseur mens, energie en ruimte bij e-Colijn. ‘Energie ligt aan de basis van vrijheid. Als je in de geschiedenis duikt, dan zie je dat we steeds meer vrijheid voor onszelf gecreëerd hebben door nieuwe energiebronnen aan te boren en door techniek naar onze hand te zetten.’

‘Ik probeer op dit moment te begrijpen welk mechanisme mensen aan kan moedigen om nieuwe energiebronnen te omarmen. Ik spreek tegenwoordig niet meer van duurzame energie, maar van schone, onafhankelijke, oneindige en overvloedige energiebronnen. Als deze bronnen dan ook nog van ons mogen zijn, dan hebben we de ultieme vrijheid gecreëerd.’

‘Ik breng wat teweeg’

Robert’s talent schept ruimte. Simpelweg omdat hij door het introduceren van verdiepende inzichten, ruimte schept voor een andere realiteit: ‘Ik wil, voor onze kinderen, een gelukkigere werkelijkheid laten zien.’ De natuurwetten die hij leerde tijdens Het Xperiment over creatie- en ontwikkelingsprocessen – het pad van inspiratie naar realisatie – begeleiden hem op dat pad. ‘Om met de heer Bommel te spreken; daar houd ik mij aan. Ik breng wat teweeg, ook al is het soms een moeizaam verhaal. De wereld van de energie is er een van oude belangen en macht, maar ook hier geldt ‘zonder wrijving geen glans’ en ‘zonder weerstand geen vooruitgang’. Ik gebruik de energietransitie om te laten zien hoe we hoe we onze samenleving op een andere, meer waardige manier in kunnen richten.’

Een levenslange zoektocht naar kennis en wijsheid; het levert Robert een scala aan inzichten op die hij aan het samenbrengen is in het boek in wording De economie van aandacht. ‘Waar geven we aandacht aan? Vanuit welk bewustzijn over onszelf doen we dat? En wat is die aandacht dan waard?’