Durf jij helemaal jezelf te zijn?

In deze periode is in Droom van Zwolle dat het thema “jij bent het” aan de orde. En prompt popt het in deze periode op allerlei momenten op.

Je bent goed zoals je bent

Zo ook vanochtend. Tijdens de bewustzijnsoefening die ik twee keer in de week vroeg in de ochtend met een buddy doe. Ik denk dat het er in het leven over gaat dat je ontdekt wie je bent. Je mag jezelf zijn. Je bent goed zoals je bent. Je mag het op jouw manier doen. En ik geloof dat iedereen daarin onbegrensde mogelijkheden heeft. Dat betekent in feite ultieme vrijheid. Vanochtend besefte ik me dat aanlokkelijk is, maar tegelijkertijd ook doodeng. Ik zal uitleggen hoe ik dat bedoel.

Kritiek doet zeer

Ik geloof dat ieder mens in de kern liefde is. We zijn gevoelige wezens. We kunnen worden geraakt. Dat gebeurt met name in onze jonge jaren. Kritiek van je ouders en later van klasgenootjes en nog later van collega’s doet zeer. Daarom bouwen we een schil om ons heen. We beschermen onszelf. Laten anderen niet te dicht bijkomen. We sluiten ons af of we bijten van ons af.

Zelfvertrouwen opbouwen

Als we onszelf echt leren kennen, weten we dat we in essentie liefde zijn. We bouwen zelfvertrouwen op, kunnen onze schil gaandeweg loslaten en meer en meer open de wereld in. We kunnen onbevreesd de mooie dingen in de wereld zetten waarvan we dromen. We kunnen samenwerken zonder bang te zijn onszelf te verliezen. Niet meer bezig met wat anderen ervan vinden. We houden op tegen onszelf te zeggen dat we nog niet goed genoeg zijn. Dat is optimale vrijheid.

Onbegrensde mogelijkheden

Vanochtend voelde ik ook hoe eng het is. Het is kwetsbaar om jezelf helemaal te laten zien. Je kunt worden bekritiseerd. Je kunt worden afgewezen. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. Het is echt aan jou als je mogelijkheden onbegrensd zijn en je volledige vrijheid hebt. Wat ga je doen? Het is gemakkelijker om je te verschuilen. Nu nog niet. Iemand anders kan het beter. Het is te moeilijk. Het is nu eenmaal zo. Het is veiliger als iemand anders het doet. Je verliest dan geen controle, en loopt geen risico te falen.

Op naar een vreedzame en duurzame samenleving

Nelson Mandela zei ooit: “Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest beangstigt.” Ik geloof dat dat zo is. En zie het als een uitnodiging om op zoek te gaan naar het unieke, het authentieke in onszelf. Onze schil bewust te onderzoeken en gaandeweg los te laten. Je bevrijdt daarmee jezelf. Je laat je meer en meer onbevreesd zien in je leven en werk zonder je te verschuilen achter anderen, achter bestaande vormen. En ja, het is ook spannend. Het is de weg van angst naar vertrouwen. Zoals ik het ervaar leidt deze weg uiteindelijk naar vrijheid en de realisatie van een gelijkwaardige, vreedzame en duurzame samenleving.