Systeemdynamieken
Binnen groepen, oftewel systemen, bepalen (onbewuste) patronen en dynamieken hoe individuen zich bewegen. Systemen zijn er als vanzelf, het eerste systeem al simpelweg omdat je geboren bent: je familie. Een klas, een sportclub,, een team in een organisatie, een streek, een land, de samenleving: het zijn allemaal systemen in zichzelf.
Vaak wanneer er een probleem ontstaat, op persoonlijk vlak of op de werkvloer bijvoorbeeld, dan zoomen we in. Op de details van de situatie, op het individu. Systemisch werken zoomt uit naar het geheel en kijkt eerst naar het waarom van het vraagstuk. Welke onbewuste patronen hebben geleid tot de situatie? Door oordeelloos en intentieloos te kijken naar het hele systeem helpt een systemisch begeleider een vraagsteller (of vraagstellers) te onderzoeken waar ruimte is voor een heel nieuwe aanpak van de situatie. In systemisch werken spelen 2 vragen een belangrijke rol:
‘Voor wat is dit vraagstuk een oplossing?’ en ‘Wat in het systeem wil gezien worden en weer een plek in de geschiedenis hebben?’
Systemisch werken rust op een aantal pijlers:
1) Het geheel is anders dan de som der delen.
2) Ieder systeem is deel van een groter systeem.
3) Patronen zijn een wezenlijk onderdeel van systemen en daarmee van ieder mens.
4) In het moment doen het verleden, het heden en de toekomst mee.
Wil je zicht krijgen op de systeemdynamieken in je team of in je organisatie? Droom van Zwolle is deskundig in systemisch werken en helpt jou graag om uit te zoomen en vervolgens weer in te zoomen om patronen te kunnen doorbreken vanuit de bron.